Scroll Top

Carnaval

Carnaval

Carnaval, oorspronkelijk een Katholiek feest, wordt gevierd in de drie dagen voor Aswoensdag. Traditioneel duurt het feest drie dagen, van zondag tot en met dinsdag. Maar in de praktijk begint het vaak al op vrijdag. Waarschijnlijk is de naam Carnaval afgeleid van het Latijnse Carne vale, wat zoiets betekent als “afscheid van het vlees”.

Oorsprong

Oorspronkelijk was Carnaval een eetfestijn. Op dinsdag, de dag vóór het vasten, werd al het vet dat nog in huis was opgegeten. De Romeinen vierden een soortgelijk feest, het Feest van Saturnalia. Ook hier was eten en drinken heel belangrijk. Het werd elk jaar gevierd op de winterzonnewende van 21 december.

Ook werd Carnaval binnen de Katholieke kerk gebruikt als een soort uitlaatklep voor de mensen. Wanneer je het hele jaar door je aan strenge regels moest houden, kun je dat veel beter volhouden wanneer je af en toe hier even niet mee bezig hoeft te zijn.

Carnaval in Nederland

Er zijn twee soorten Carnaval in Nederland: het Rijnlands en Bourgondisch Carnaval. Het eerste wordt vooral gevierd in Limburg en Oost-Noord-Brabant. Deze manier van vieren is ontstaan in Duitsland. Zo zijn er veel carnavalsverenigingen met hun eigen prins en een elf ledenraad. Er wordt veel tijd en geld besteed aan het maken van kostuums, schmink en praalwagens.

Het Bourgondische Carnaval wordt vooral gevierd in Noord-Brabant, maar ook in Gelderland en Zeeuws-Vlaanderen. De focus van het Bourgondische Carnaval was een feest met mensen die zich verkleedden en elkaar belachelijk maakten. Door de langdurige armoede in Brabant zijn de kostuums die in verband worden gebracht met het Bourgondische Carnaval vrij eenvoudig. Wat vooral kenmerkend is voor het Bourgondische Carnaval is dat plaatsnamen tijdens de viering worden veranderd. Voorbeelden hiervan zijn Oeteldonk voor Den Bosch en Kielegat voor Breda.

Er zijn ook veel overeenkomsten tussen het Rijnlandse Carnaval en het Bourgondische Carnaval. Beide vieren de elfde november op 11 november. Ze hebben ook allebei een sleuteloverdrachtsceremonie en carnavalsoptochten, prins en entourage, toespraken in dialect en verschillende fanfares.

Zie https://www.kalender-365.nl/feestdagen/

Date

zo - di, 11 - 13 feb 2024
QR Code
No event found!
Vorige Volgende