Scroll Top

1e Paasdag

Pasen - 1e en 2e paasdag

Pasen is een Christelijk feest waarbij Christenen vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood. Het duurt twee dagen: Eerste en Tweede Paasdag.

PAASTRADITIES

Een traditie die samenhangt met Pasen, zijn de paasvuren. Hoe deze ontstaan zijn is onbekend. Vroeger werden deze paasvuren georganiseerd om de winterdemonen te verjagen. In het Oosten van Nederland vinden ze nog steeds plaats, maar je ziet ze tegenwoordig ook vaak aan de kust.

De paashaas met zijn paaseieren is een andere bekende traditie. Hedendaagse wetenschappers zeggen dat de paashaas niet zo oud is. Het zou een verzonnen ritueel zijn om de kinderen te vermaken. In Nederland zou de paashaas pas in 1825 opgedoken zijn. Er is niets wat erop wijst dat paaseieren of de paashaas van Christelijke oorsprong zijn.

Op zondag, Eerste Paasdag, geeft de Paus traditiegetrouw in Rome bij de Sint-Pietersbasiliek een toespraak en zegent hij de aanwezigen met de zegen Urbi et Orbi; deze zegen wordt ook uitgesproken bij Kerstmis en andere speciale gelegenheden. Verder wenst de Paus iedereen een zalig paasfeest toe.

GESCHIEDENIS

Volgens de Bijbel, werd Jezus op Witte Donderdag door Judas verraden, waardoor hij gearresteerd werd. De Romeinse gouverneur Pilatus verklaarde publiekelijk dat er geen reden was om Jezus te veroordelen. Ondanks dit, wilden de aanklagers hem wél ter dood veroordelen. Om problemen met de Romeinse keizer te voorkomen en in overeenstemming met de Joodse traditie van Pesach, gaf Pilatus de optie tussen het vrijlaten van Jezus of een moordenaar. Het volk koos uiteindelijk voor de moordenaar. Dit had Pilates nooit gedacht. Hij werd nu genoodzaakt om Jezus te veroordelen tot de dood aan het kruis.

Op vrijdag werd hij gekruisigd en begraven door Jozef van Arimathea. Op zondagmorgen gingen de vrouwen naar het graf van Jezus, maar tot hun verbazing vinden ze geen lichaam. Engelen vertellen hen dat Jezus is verrezen uit de dood.

Zie https://www.kalender-365.nl/feestdagen/

Date

zo, 20 apr 2025

Time

Hele dag
QR Code
No event found!
Vorige Volgende