Elke jaar is op 4 mei de Dodenherdenking. Deze datum staat symbool voor de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig worden niet alleen burgers en militairen uit de oorlog herdacht, maar ook degenen die tijdens vredesoperaties hun leven hebben gelaten.
Geschiedenis
Herdenken van slachtoffers was oorspronkelijk alleen ter ere van de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels is het uitgebreid naar andere militaire conflicten en vredesoperaties. Er heerst nu een debat over wie er precies herdacht moet worden.
Herdenkingen in Nederland
In bijna alle gemeenten wordt er een jaarlijkse Dodenherdenking gehouden, ter nagedachtenis van de slachtoffers. De meest bekende herdenking vindt plaats op de Dam in Amsterdam, waar onder anderen leden van de koninklijke familie, regering en parlement bloemen leggen. Treinen en bussen staan tussen 20:00 en 20:02 stil als symbolisch teken voor de herdenking.
Bevrijdingsdag is een nationale feestdag dat op 5 mei plaatsvindt. Op deze dag zwoer de Duitse Wehrmacht capitulatie. In verschillende andere landen worden andere data gehanteerd – bijvoorbeeld 8 mei... ...