Scroll Top

Drie Koningen

Katholiek feest Drie Koningen

Elk jaar op 6 januari wordt het christelijke feest ‘Drie Koningen’ gevierd, ter herinnering aan de gebeurtenis waarbij de Drie Koningen de ster zagen en besloten de Koning der Joden te zoeken. We kennen dit feest ook wel als Epifanie of openbaring van de Heer.

Tradities in Nederland

Op Drie Koningen vinden in veel landen huiszegeningen plaats. Op de deuren staan de letters C M B, die het Latijnse spreekwoord voorstellen: “Christus Mansionem Benedicat“, wat in het Nederlands “Christus zegen dit Huis” betekent. Kinderen in Nederland gaan van deur tot deur met een lantaarn en zingen liedjes in ruil voor snoep. Meestal verkleed als Drie Wijzen, ‘reizen’ ze meestal in groepen van drie.

Traditioneel wordt het thuis gevierd met veel eten en drinken, samen met het zingen van traditionele liedjes. Bovendien zou er een speciale King’s Cake worden gebakken waarin een muntje verstopt zit; wie het als eerste vond, werd uitgeroepen tot Koning van de Dag!

Tradities in andere landen

In Vlaanderen en Nederland bestaat de traditie van ‘Drie Koningen viering’. Daar krijgen kinderen ook taart. In Duitsland hebben ze soortgelijke tradities, alleen zegenen de kinderen bij het langsgaan van de huizen ook de huizen met een speciale spreuk. In Spanje is er een Drie Koningen Optocht die vergelijkbaar is met de Sinterklaasintocht in Nederland. Daarnaast geven ze elkaar cadeautjes.

Zie https://www.kalender-365.nl/feestdagen/

Date

ma, 06 jan 2025

Time

Hele dag
QR Code
Vrij
29
april
Hele dag

MeivakantieRepeating Event

Leerlingen in het voortgezet onderwijs hebben wettelijk een week vrij in de periode eind april – begin mei. Sommige scholen geven hun leerlingen twee opeenvolgende weken vrij. Zie https://www.kalender-365.nl/feestdagen/ ...

No event found!
Vorige Volgende