Scroll Top

Koningsdag

Koningsdag - Oranje tompoezen

Koningsdag is een nationaal feest in Nederland, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, ter ere van het staatshoofd. Als er een koning regeert wordt het Koningsdag en als er een koningin regeert wordt het Koninginnedag genoemd. Deze feestdag wordt gevierd op 27 april. Wanneer deze dag op zondag valt, verschuift Koningsdag naar zaterdag.

GESCHIEDENIS

Op 31 augustus 1885 werd de Prinsessendag gehouden om te benadrukken dat Nederland één natie was. Toen Wilhelmina in 1891 koningin werd, veranderde de dag in Koninginnedag en begon de viering van het einde van de Franse bezetting langzaam af te nemen. Gedurende de 19de eeuw was Koninginnedag Nederlands nationale feestdag.

De dag dat Wilhelmina Koningin werd, is het moment dat we Koninginnedag kennen. Toen Juliana Koningin werd, verplaatste men het feest naar haar geboortedatum: 30 april. Beatrix, die in 1980 Koningin werd, besloot om deze datum aan te houden. Beatrix is namelijk jarig op 31 januari en de weersomstandigheden zijn dan ongeschikt voor buitenevenementen. Uiteindelijk viel het Koningsdagfeest toen Willem-Alexander in 2013 koning werd op 27 april, de verjaardag van Willem Alexander.

VIERING

Jaarlijks wordt er een feestdag gevierd ter ere van het staatshoofd waarbij de tradities in de loop der jaren aanzienlijk zijn veranderd. Toen Koningin Juliana regeerde, was er tijdens de viering een optocht langs Paleis Soestdijk, waar veel Nederlanders bloemen cadeau gaven. De koninklijke familie stond dan op het bordes om iedereen te begroeten.

Toen Beatrix Koningin werd, veranderde Koninginnedag. Meestal bezocht ze samen met leden van de Koninklijke familie twee plaatsen in Nederland. Koning Willem-Alexander zette de traditie van Beatrix voort en bezoekt nu ook op Koningsdag één of meerdere locaties in Nederland.

Voor Koningsdag organiseren steden en dorpen overal in Nederland verschillende activiteiten, zoals de Koningsnacht. Op de avond voor Koningsdag vindt ook een feestelijke lintjesregen plaats, waarbij duizenden mensen een koninklijke onderscheiding krijgen.

Zie https://www.kalender-365.nl/feestdagen/

Date

zo, 27 apr 2025

Time

Hele dag
QR Code
Vrij
28
oktober
Hele dag

HerfstvakantieRepeating Event

De herfstvakantie is een schoolvakantie van één week. In Nederland valt deze meestal in oktober. Door de vakantiespreidinghebben niet alle kinderen in Nederland tegelijk vakantie. De data van de korte vakanties... ...

No event found!
Vorige Volgende