Scroll Top

Nieuwjaarsdag

Gelukkig Nieuwjaar

Nieuwjaarsdag is de eerste dag van het nieuwe jaar. Op nieuwjaarsdag wordt het nieuwe jaar ingeluid.

Geschiedenis

Vroeger werd nieuwjaarsdag niet altijd op 1 januari gevierd; het was aanvankelijk een lenteviering in verband met de wedergeboorte van de natuur.

Met de komst van het christendom werd 1 januari een officiële bid- en boete dag ter herinnering aan de besnijdenis van Jezus. Hierna is de datum meermaals verschoven; volgens de Romeinen was deze dag eerst op 1 maart. Pas later is er eindelijk voor gekozen om Nieuwjaar te laten plaatsvinden op 1 januari.

Tradities

Tijdens Nieuwjaar is een oude traditie om iedereen de beste wensen te geven; vroeger werd er ook geld geschonken. Tegenwoordig, gaan veel krantenbezorgers rond nieuwjaarsdag langs de deuren om iedereen goede voornemens toe te wensen en vervolgens een beloning te ontvangen. Ook is er een nieuwe gewoonte ontstaan: de Nieuwjaarsduiken, waarbij overal in het land mensen in het winterse water duiken. De laatste dagen van januari worden talrijke borrels en recepties gehouden, om elkaar een gelukkig Nieuwjaar te wensen.

Zie https://www.kalender-365.nl/feestdagen/

Date

ma, 01 jan 2024
Afgelopen

Time

Hele dag
QR Code
Vrij
28
oktober
Hele dag

HerfstvakantieRepeating Event

De herfstvakantie is een schoolvakantie van één week. In Nederland valt deze meestal in oktober. Door de vakantiespreidinghebben niet alle kinderen in Nederland tegelijk vakantie. De data van de korte vakanties... ...

No event found!
Vorige Volgende