Scroll Top

Suikerfeest

Islamitisch Suikerfeest

Het islamitische Suikerfeest markeert het einde van de Ramadan. In het Arabisch heet het ‘id-oel-fitr’ (feestdag ter gelegenheid van het breken). De datum wordt bepaald door het verschijnen van de jonge maansikkel na de maand Ramadan. Het officiële feest duurt drie dagen.

Viering

Het Suikerfeest begint met een speciaal gebed in de ochtend. Iedereen gaat dan naar de moskee. Sommige vrouwen blijven thuis, vanwege de drukte en voorbereidingen. Er wordt verwacht dat iedereen die dit kan een bijdrage schenkt ter waarde van één maaltijd.

Na het gebed wordt familie bezocht en traditioneel worden er veel zoete gerechten gegeten en cadeautjes gegeven. Mannen en vrouwen kleden zich op hun mooist aan en vrouwen versieren hun lichaam met Henna. Ook arme mensen doen mee met de tradities. Ze worden geholpen door mensen die het wat beter hebben. Als laatste gaat men naar een ontmoetingsplaats waar de imam preekt. Dit betekent de afsluiting van de Ramadan.

Benaming

De meeste moslims verwijzen naar Suikerfeest, maar er zijn ook anderen die zich niet kunnen vinden in deze benaming omdat ze vinden dat dit feest alleen samenhangt met het eten. Net zoals je Kerstmis ook het Kalkoenfeest kunt noemen. Daarom stellen sommige moslims voor om deze speciale dag ‘het Kleine Feest’ te noemen. Dit in verband met het Offerfeest, die juist bekend staat als ‘het Grote Feest’.

Zie https://www.kalender-365.nl/feestdagen/

Date

zo, 30 mrt 2025

Time

Hele dag
QR Code
Vrij
29
april
Hele dag

MeivakantieRepeating Event

Leerlingen in het voortgezet onderwijs hebben wettelijk een week vrij in de periode eind april – begin mei. Sommige scholen geven hun leerlingen twee opeenvolgende weken vrij. Zie https://www.kalender-365.nl/feestdagen/ ...

No event found!
Vorige Volgende