Scroll Top

ZOMERTIJD

Zomertijd

Tijdens de zomermaanden wordt de klok een uur vooruit gezet – een proces dat bekend staat als zomertijd. Dit is gedaan om ervoor te zorgen dat het daglicht en het moment waarop mensen wakker worden, meer op elkaar aansluiten.

In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Geschiedenis

Oorspronkelijk volgden mensen nog de gang van de zon. In 1895 en 1907 werden er al verschillende voorstellen gedaan, maar het kon niet iedereen overtuigen om over te schakelen op ‘zomertijd’. Pas tijdens de Eerste Wereldoorlog begonnen veel landen met het gebruik van zomertijd. De oliecrisis leidde ertoe dat bijna elk Europese land de tijdverandering ging toepassen, simpelweg omdat je kon besparen op energie! Als de zon schijnt hoeft het licht nog niet aan. Lampen in huis en bijvoorbeeld lantaarnpalen buiten hoeven pas later aan.

Kritiek op de zomertijd

Veel mensen ervaren een uur verschuiving al te veel. Doordat de Benelux bijvoorbeeld al 35 minuten op de zonnetijd vooruitloopt, is een uur extra best veel. Anderen ondervinden last van een verstoring in hun biologische ritme.

Plantenkwekers ondervinden ook problemen, omdat het klimaat voor hun gewassen niet verandert. Ook dieren, zoals koeien, kunnen hinder ondervinden omdat hun baasjes plotseling de maaltijdtijden wijzigen. Wilde dieren hebben geen last van dit fenomeen aangezien zij losstaan van tijdsgebonden processen.

Kinderen en ouderen hebben wat meer moeite met het aanpassen aan de verandering, waardoor de week na de instelling extra vermoeiend kan zijn.

Zie https://www.kalender-365.nl/feestdagen/

Date

zo, 30 mrt 2025

Time

Hele dag
QR Code
Vrij
28
oktober
Hele dag

HerfstvakantieRepeating Event

De herfstvakantie is een schoolvakantie van één week. In Nederland valt deze meestal in oktober. Door de vakantiespreidinghebben niet alle kinderen in Nederland tegelijk vakantie. De data van de korte vakanties... ...

No event found!
Vorige Volgende