OVERZICHT
GEVAARSYMBOLEN
Acute Gezondheids-effecten
Het gezondheidsgevaar van deze producten is minder ernstig dan bij giftige en bijtende stoffen en bij stoffen met een lange termijn gezondheidsgevaar.
Sommige producten met zo’n symbool leveren bij opname via de mond of huid en bij inademen irritatie op, sommige producten kunnen schadelijk zijn.
Voorbeelden:
Geconcentreerde reinigingsmiddelen, waaronder vaatwasmachinetabletten chloorbleekmiddel en speciale ontkalkers (bijvoorbeeld voor de badkamer), tuinfakkelolie (schadelijk), groene-aanslagreiniger (irriterend), hardhoutolie (schadelijk).
Ontvlambaar
Product kan gemakkelijk vlam vatten als het in contact komt met een ontstekingsbron (brandende sigaret, lucifer, vonk). Zowel stoffen in een vaste substantie als vloeistoffen en gassen kunnen ontvlambaar zijn.
Voorbeelden
Spiritus, aceton, smeerolie, wasbenzine en spuitbussen met verf (met brandbare oplosmiddelen).
Oxiderend
Product kan bij contact met andere (brandbare) stoffen heftig reageren en ervoor zorgen dat die stoffen gaan branden. Dit zijn producten voor de professionele markt, die je in de supermarkt of bouwmarkt niet zal aantreffen.
Gassen onder druk
Dit zijn samengeperste gassen en vloeibaar gemaakte gassen in gasflessen. Blootstellen aan hoge temperaturen kan brand of ontploffen tot gevolg hebben.
Bijtend
Lange termijn gezondheids-effecten
Product kan bij opname via de mond of de huid of bij inademen mogelijk kankerverwekkend zijn of op een andere manier schadelijk voor de gezondheid, bijvoorbeeld voor de voortplanting.
Explosief
Product kan gemakkelijk exploderen als er een ontstekingsbron (vonk, vlam, warmte) bij komt. Dit zijn producten voor de professionele markt, die je in de super- of bouwmarkt niet zal aantreffen.
Giftig
Product kan bij opname door de mond, via de huid of bij inademen ernstig gevaar opleveren en dodelijk zijn. Dit zijn producten voor de industriële markt, die je in de supermarkt of bouwmarkt niet zo snel aantreft.
Voorbeelden
Winterproducten met methanol zoals bepaalde antivriesmiddelen en ontdooiingsmiddelen.
Afbeelding van Waar Zit Wat In (https://waarzitwatin.nl) © 2025
WAAR ZIT WAT IN?
Tegenwoordig zitten er in heel veel spullen die we gebruiken chemische stoffen. Denk maar aan handzeep: daar worden bepaalde stoffen aan toegevoegd zodat het niet snel bederft. In koekenpannen zit vaak een laagje waardoor je eten niet blijft plakken.
Dankzij deze stoffen zijn producten handiger in gebruik, maar ze kunnen soms ook slecht zijn voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om er verstandig en veilig mee om te gaan. De website Waarzitwatin geeft handige informatie over welke stoffen in producten zitten.