Hulp voor iedereen
LEERLINGENZORG
Leerlingenzorg op het Globe College bestaat uit een zeer goede samenwerking tussen het ondersteuningsteam en onze kernpartners, met als doel: het optimale onderwijsresultaat voor iedere leerling.
Wij bieden ondersteuning aan alle leerlingen, ouders en docenten.
Het ondersteuningsteam van het Globe College bestaat o.a. uit:
- Orthopedagoge;
- Coördinatoren leerlingzorg;
- Remedial Teachers (RT);
- Verzuimcoördinator;
- Schoolopleider;
- Mentorcoaches;
- Vertrouwenspersonen.
- Het Buurtteam VO;
- Leerplichtambtenaar;
- Jeugdverpleegkundige JGZ;
- Begeleider Passend Onderwijs.
Uitgelegd
Begrippenlijst
Hieronder leggen we enkele begrippen uit, evenals de taken van specifieke zorgverleners en partners.
Op het Globe college besteden wij extra aandacht aan leerlingen die leerproblemen hebben. Dit kunnen leerstoornissen zijn op taalgebied of bij rekenen. Bij ons op school werken specialisten, zoals een orthopedagoog en docenten die geschoold zijn in leerhulp en/of remedial teaching. Ook is het voor een leerling mogelijk om een faalangst reductie- of SoVa training te volgen.
De mentor
De mentor is voor zowel de leerling als de ouder(s)/verzorger(s) het eerste aanspreekpunt binnen de school. Vragen over leerprestaties en andere zaken kunnen altijd worden besproken. De leerling ziet de mentor iedere dag. Hij of zij is in eerste instantie de vertrouwenspersoon van de leerling en is vrijwel altijd aanspreekbaar, ook voor de ouder/verzorger. Aarzelt u dan ook niet om contact op te nemen.
De mentorcoach
De mentor wordt in zijn taak bijgestaan door een mentorcoach. De mentorcoach zorgt ervoor dat de mentor zijn taak optimaal kan uitvoeren. Samen werken ze bijv. aan het creëren van een positieve groepshouding. Bovendien maakt de mentorcoach deel uit van ons zorgteam en kan snel inspelen op extra behoeften en steun voor leerlingen.
De heer W. Spruijt en mevrouw H. Altinbicak zijn de contactpersonen van de school. Ze zijn er voor alle leerlingen en medewerkers.
Je kunt er bijvoorbeeld terecht voor klachten over o.a. seksuele intimidatie, agressie, geweld of discriminatie.
Het Zorg Advies Team van de school bespreekt regelmatig de voortgang van leerlingen met gedrag- of leerproblemen.
In het ZAT zitten een afdelingsleider, de orthopedagoge, de coördinator leerlingzorg, de gezinswerker VO-team Jeugd en Gezin, de jeugdverpleegkundige, de begeleider passend onderwijs en de leerplichtambtenaar.
Als er problemen zijn met leerlingen of groepen leerlingen die buiten de normale leerlingbegeleiding vallen, wordt de Coördinator leerlingzorg ingeschakeld. Naast maatwerk pedagogische trajecten in de klas, overlegt hij met interne en externe hulpverleners, ondersteunt de mentoren en mentorcoaches met handelingsplannen en leidt het Zorg Advies Team (ZAT).
Passend onderwijs betekent voor ons dat iedere leerling goed onderwijs krijgt, zijn schoolloopbaan zonder onderbrekingen kan doorlopen en daarbij ondersteuning krijgt als dat nodig is.
In ons ondersteuningsplan hebben we beschreven welke basisondersteuning – de gemiddelde ondersteuning die voor alle leerlingen geldt – wij op school bieden en welke vormen van extra ondersteuning – arrangementen – mogelijk zijn.
Meer informatie kunt u vinden op de site van Sterk VO of Passend Onderwijs
Het Globe College heeft vanuit Sterk VO (een samenwerkingsverband van VO-scholen in Utrecht) een vaste BPO.
Sterk VO wil de kansen van kinderen vergroten door met scholen en besturen de kwaliteit van de Utrechtse scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs verder te versterken. De BPO’ers van Sterk VO hebben een belangrijke rol in het realiseren van deze doelstelling. Ze zorgen er met de scholen voor dat Passend Onderwijs uitvoering krijgt door actief, adequaat en met een analytische blik met en voor de scholen te werken. Ze zijn de verbinding tussen de scholen en Sterk VO.
Binnen het Globe College maakt de BPO deel uit van het zorgadvies team (ZAT).
Bewoners van de gemeente Utrecht kunnen gebruikmaken van de basishulp die het buurtteam in hun wijk biedt. Je kunt er terecht met vragen rondom opvoeden/opgroeien, echtscheiding, huiselijk geweld, psychische problemen, schulden en meer. De postcode bepaalt van welk buurtteam iemand gebruik kan maken.
Naast deze postcode gebonden buurtteams bestaat er ook het Buurtteam VO: Het Buurtteam Voortgezet Onderwijs. Ook dit buurtteam werkt met professionele hulpverleners en je kunt er met dezelfde vragen terecht als bij de gewone buurtteams. Toch zijn er een paar duidelijke verschillen. Lees meer over het Buurtteam VO in het volgende tabblad.
ondersteuning
BUURTTEAM VO
Wat doet het Buurtteam VO?
Het Buurtteam VO & SO ondersteunt leerlingen, ouders en scholen wanneer zij vragen en/of zorgen hebben met betrekking tot een leerling.
- Ouders kunnen bijvoorbeeld samen met buurtteammedewerkers en school in gesprek gaan om zorgen te bespreken.
- Er kan worden bekeken wat de school kan doen, maar ook wat de ouders zouden kunnen doen.
- Tevens werkt het Buurtteam VO & SO nauw samen met andere partijen zoals Jeugdgezondheidszorg, de Leerplicht en Passend Onderwijs.
Door snel en efficiënt samen te werken kan er per leerling snel en passend maatwerk worden geboden.
Mw. D. van Heumen en mw. N. Tahalele
Gezinswerkers VO-team Jeugd en Gezin
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
T 030-7400520
E VO-team@buurtteamsutrecht.nl
Meer informatie over de werkwijze van het buurtteam: Buurtteam VO Regio Utrecht
HULP BIJ PROBLEMEN
JGZ
Voor jongeren én ouders
De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de gemeente Utrecht is er voor alle kinderen, jongeren en hun ouders. Hier werken jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen die regelmatig kinderen spreken en onderzoeken. Zo signaleren zij op tijd eventuele gezondheidsproblemen.
Op het Voortgezet Onderwijs (VO) heeft de JGZ veel aandacht voor leeftijdsspecifieke thema’s waaronder:
- (niet) lekker in je vel zitten;
- vriendschappen;
- leefstijl (eten, slapen, genotmiddelengebruik, seksualiteit);
- schoolverzuim.
Samen met jongeren en ouders kijken we naar hun gezondheid.
In de tweede en vierde klas vullen leerlingen een digitale vragenlijst over hun gezondheid in. Direct na het invullen van de gezondheidscheck ontvangt de leerling online informatie en advies, afgestemd op de antwoorden die de leerling heeft gegeven.
De jeugdverpleegkundige spreekt/ziet alle leerlingen uit de tweede klas. In de vierde klas vindt er alleen een gesprek plaats wanneer daar een reden voor is (vanuit de leerling en/of de jeugdverpleegkundige).
Het onderzoek ‘Gezond Leven? Check ’t Even!’ bestaat uit een vragenlijst en mogelijk een gesprek.
Als het nodig is kunnen we m.b.v. deze vragenlijst advies geven of met de jongere in gesprek gaan.
Jongeren, ouders en mentoren krijgen van tevoren informatie over het onderzoek. Bij de uitnodiging voor onderbouwleerlingen zit ook een oudervragenlijst. Ook vragen wij de mentor of hij/zij zorgen heeft over de leerling. Als de mentor iets wil bespreken moet er altijd toestemming van ouders en/of de jongere zijn.
Jouw GGD Check
- Filmpje – Eerst bekijken de jongeren in de klas een filmpje. Deze zijn er voor de onderbouw en voor de bovenbouw.
- Online vragenlijst – Direct daarna vullen de jongeren in de klas een online vragenlijst in. Deze persoonlijke vragenlijst heet de Jouw GGD Check. (Op scholen voor speciaal onderwijs is dit soms een papieren vragenlijst). Door het invullen van de vragenlijst staan jongeren stil bij hun gezondheid. Ook kunnen zij vragen om informatie online of in een gesprek.
- Informatie en tips – Vervolgens krijgen ze algemene gezondheidsinformatie en persoonlijke tips. Ze kunnen deze informatie nog zes maanden zien op het account dat zij zelf aanmaken.
- Persoonlijk contact – Daarna volgt een persoonlijk contact met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts. Door het invullen van de vragenlijst bepaalt de jongere mee waar het gesprek over gaat. In het persoonlijk contact krijgen jongeren afhankelijk van hun probleem of hun vraag een onderzoek of advies. We kunnen ook doorverwijzen. (In klas vier is het afhankelijk van de ingevulde vragenlijst en de beschikbare informatie, of de jongere een uitnodiging krijgt voor een gesprek.)
Zowel leerlingen als ouders/verzorgers kunnen altijd bij ons terecht wanneer er vragen zijn over opvoeding, groei en ontwikkeling.
Bijvoorbeeld:
- Wanneer wordt het gamen en internetten zorgelijk?
- Heb ik/heeft mijn kind wel een gezond gewicht?
- Wat kan ik doen als mijn kind zich telkens afzondert?
Medisch beroepsgeheim
De JGZ neemt deel aan het ZAT. De JGZ heeft een medisch beroepsgeheim en zal derhalve nooit zonder toestemming van ouders/verzorgers een leerling bespreken met de school of een jeugdteam.
Meer informatie over opvoeden en opgroeien kunnen ouders vinden op www.jeugdengezinutrecht.nl en jongeren op www.jong030.nl.
Voor de toekomst van de jongeren is het belangrijk dat zij hun school afmaken. Daarom wil de JGZ schooluitval voorkomen.
Dat doen wij door leerlingen die meer dan gemiddeld verzuimen wegens ziekte, uit te nodigen bij de JGZ. Wij werken daarin samen met de zorgcoördinator van de school en de afdeling leerplicht van de gemeente Utrecht.
De jeugdarts kan samen met de leerling en de ouders kijken wat er nodig is om toch naar school te kunnen komen.
Mw. J. van Cassel
Jeugdverpleegkundige
Al-Masoedilaan 188
3526 GZ Utrecht
T 030 286 33 00
Meer informatie over de werkwijze van JGZ, vragenlijsten en filmpjes is te vinden op: GGD Regio Utrecht 12-18 jaar
Hulp bij verzuim
Leerplicht
Wat doet een leerplichtambtenaar?
Wanneer je zonder geldige reden lessen/school mist, wordt er contact opgenomen met de leerplichtambtenaar.
De leerplichtambtenaar kan besluiten om jou en je ouders op te roepen voor een gesprek op school of op het kantoor van de leerplichtambtenaar. Het doel van zo’n gesprek is achterhalen wat de oorzaken zijn van je afwezigheid en wat ervoor nodig is om het verzuim te stoppen.
Voor iedereen die in Nederland woont geldt de leerplichtwet.
Elk kind is leerplichtig vanaf het moment dat hij of zij 5 jaar is tot het einde van het schooljaar waarin een kind 16 jaar wordt.
De meeste kinderen gaan al vanaf 4 jaar naar school. De ouder/verzorger is verplicht om een kind in te schrijven op school.
Vanaf 12 jaar is een kind ook zelf verantwoordelijk om naar school te gaan. Als uw kind dan niet naar school gaat, meldt de school dit aan de leerplichtambtenaar. Naast de leerplicht geldt voor jongeren van 16 tot 18 jaar de kwalificatieplicht.
Dit houdt in dat jongeren zonder startkwalificatie tot hun 18e verjaardag onderwijs moeten volgen.
Een startkwalificatie is een diploma op havo -, vwo - of mbo - 2 niveau. Voor de kwalificatieplicht gelden dezelfde regels als tijdens de leerplicht.
Meer informatie van de overheid over dit onderwerp vind je hier: leerplicht en kwalificatieplicht.
Mw. E. Melse
Gemeente Utrecht – Leerplichtambtenaar
Stadsplateau 1
Postbus 2158
3500GD Utrecht
T 030 286 26 30
Meer informatie over de werkwijze van JGZ, vragenlijsten en filmpjes is te vinden op: GGD Regio Utrecht 12-18 jaar