Scroll Top

Week van de techniek

Week van de techniek


[av_heading heading=’Bezoek aan twee technische bedrijven en bedrijvenexpo’ tag=’h1′ style=’blockquote modern-quote’ size=’22’ subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-uoq2y1′][/av_heading]
De week van de techniek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarin leerlingen kennismaken met de nieuwste technieken en verschillende technische bedrijvenbezoeken.
Een aantal leerlingen 2K1 ging naar het Telecombedrijf Volker-Wessels en naar de vrachtautogarage Scania. Bij Volker-Wessels hebben we twee filmpjes bekeken, één over het bedrijf zelf en één over het onderhoud van de zendmast in Lopik. Dat vonden de leerlingen spannend omdat die toren drie keer zo hoog is als de Domtoren; 367 meter! Daar ga je dan in met een klein liftje en het onderhoud – zoals schilderen – doe je aan een touw op die hoogte!
Verder zijn we in het magazijn geweest waar heel veel kabels liggen voor allerlei verschillende projecten; reuze interessant! Twee leerlingen hebben daarna een glasvezelkabel aan elkaar gesoldeerd nadat de medewerker dat had laten zien en uitgelegd hoe dat ging.
Bij Scania kregen we een rondleiding door de garage en mochten we in een vrachtauto zitten en claxonneren. De eigenaar van de garage liet ons zien wat er allemaal in een servicewagen zit om vrachtauto’s die onderweg pech hebben te kunnen repareren. Er werd ook nog een spannend en uitermate triest verhaal verteld over vluchtelingen die soms aan boord kruipen in een koelwagen om naar Engeland te gaan. Maar die koelwagens kunnen twintig graden onder nul worden en dat is uiteraard gevaarlijk. Na afloop kreeg iedereen wat te drinken en een Scania-petje. Hartstikke leuk!
De onderbouwklassen zijn op maandag 6 november op stap geweest tijdens het feest van de techniek. De 1e jaars leerlingen hebben een bedrijvenexpo bezocht waar ze allerlei leuke workshops konden volgen. De 2e jaars leerlingen hebben in de ochtend 2 technische bedrijven bezocht en hebben hier een beeld gekregen van de techniek en de enorme wereld hierachter.
Zowel voor de jongens als de meisjes was er een leuk en vooral interessant aanbod van activiteiten. Hieronder een kleine greep uit de mogelijkheden:

  • De Fabrique – voormalig fabrieks-terrein op het bedrijventerrein. Eind jaren 90 werd het verbouwd tot een evenementenlocatie. De expeditie start in het Ketelhuis met een introductiefilmpje over De Fabrique. Een monteur geeft daarna uitleg over de karts die daar nu gereden worden. De leerlingen mochten een opengezaagd motorblok besturen, wat ze uiteraard ontzettend stoer vonden.
  • Stedin – Stedin is als netbeheerder voor gas en elektriciteit verantwoordelijk voor het transport van elektriciteit en gas naar ongeveer 2 miljoen huizen en bedrijven. Door middel van proefjes ervaren leerlingen hoe elektriciteit werkt en hoe ze bijvoorbeeld een gasleiding moeten monteren.
  • Rosiervandenbosch – Een interactieve rondleiding door de vrachtwagenwerkplaats van Rosiervandenbosch, waar de hele dag aan verschillende vrachtwagens wordt gesleuteld. De leerlingen zien hoe de onderkant van een vrachtwagen eruitziet en nemen een kijkje bij de spuiterij.

Kortom, de docenten en leerlingen hebben genoten van een dagje uit en de techniek!