Scroll Top

Living Lab – het Globe als Guinea pig!

Living Lab – het Globe als Guinea pig!


[av_heading heading=’Living Lab – het Globe als Guinea pig!’ tag=’h1′ style=’blockquote modern-quote’ size=’22’ subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-12x5r9j’][/av_heading]

Nudges in the wild: het Living Lab is open!

Voor wethouder Victor Everhardt was het weer eens wat anders. Geen lint om door te knippen, geen knop om in te drukken maar een ferme hap uit een appel. Daarmee opende hij dinsdagavond 22 november in het Globe College het Living Lab. Utrechtse psychologen gaan daar in de praktijk onderzoek doen naar nudging.

Guinea pigs

Drie promovendi zullen allerlei nudges onderzoeken. De leerlingen en medewerkers van het Globe College worden hier nauw bij betrokken. De Ridder: “Misschien kunnen we met leerlingen lekkere smaakjes ontwikkelen die hen stimuleren om meer water te drinken. Of aan hen vragen welke kleur zij nou zelf mooi vinden, in het trappenhuis.” Maar ook volwassenen ontkomen niet aan de nudges. Meer bewegen, afval scheiden, of actiever zitten op stoelen zonder leuning: er wordt van alles en nog wat uitgeprobeerd de komende jaren. “Wij zijn als bewoners van Nieuw Welgelegen eigenlijk de guinea pigs van het Living Lab” grapte Frank Corneth, directeur van het Globe College. “We hopen wel dat het met ons goed afloopt. We gaan ons schoolgebouw herontwikkelen, en daarvoor willen we weten welke strategieën werken om onze leerlingen ertoe te bewegen gezonder te leven.
[av_image src=’https://globecollege.nl/media/globecollege-Living-Lab.jpg’ attachment=’10600′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=’no-styling’ hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-vhu4nb’][/av_image]
Stap voorwaarts
Wethouder Everhardt (Volksgezondheid) juicht het toe dat de effectiviteit van nudging nu onderzocht wordt in een levensechte praktijk. “Gedrag en gedragsverandering zijn heel moeilijk, we moeten er als overheid voorzichtig mee omgaan en niet te belerend zijn. Het is een grote stap voorwaarts dat we nu hier in een real setting kunnen ontdekken hoe dat moet. Ik vind het mooi dat we dit als de Gezonde Stad Utrecht doen en gedragsverbeteringen kunnen laten zien. Over vijf jaar is dit wereldgeschiedenis! ”
Op 23 en 24 juni worden de eerste resultaten van het Living Lab gepresenteerd tijdens de Wink the nudge conference.
Meer informatie over het Living Lab:
Floor Kroese, f.m. kroese@uu.nl en online: Selfregulation Lab
Lees hier het hele artikel:
DOWNLOAD: Verslag opening Living Lab op het Globe College.pdf
tekst: Lisette Blankestijn