Scroll Top

Globe put kracht uit diversiteit

Globe put kracht uit diversiteit


[av_heading heading=’Globe put kracht uit diversiteit tag=’h1′ style=’blockquote modern-quote’ size=’22’ subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-i8tnb5′][/av_heading]
Het vmbo heeft veel meer te bieden dan je denkt!
Een interview met Frank Corneth – directeur van het Globe College – in het blad ‘De Toekomst’.
Een gelukkig kind
“In constructieve contacten met directeuren van het ons omringende basisonderwijs hebben we afgesproken om rondetafelgesprekken te organiseren over problemen die zij ervaren met onze school. Een vmbo-school in een grote stad heeft – méér dan een vmbo-school op het platteland – last van beeldvorming als ‘school met gedoe’. Zodra het woord ‘vmbo’ valt, verloopt het gesprek met ouders veelal stroef. Het vmbo ziet men vaak als eindstation. Dat beeld moeten we keren. Zo gaan we naar basisscholen toe om voorlichting te geven en indien nodig bieden we ondersteuning bij het voeren van oudergesprekken. Vaak kunnen we nét iets meer informatie geven over alle mogelijkheden die het vmbo te bieden heeft. Zo behoort het opstromen naar een hoger niveau zeker tot de mogelijkheden wanneer een kind het goed doet. Ook leggen we uit dat een kind dat werkt op z’n eigen niveau veel gelukkiger is en hierdoor meer gemotiveerd zal zijn.

EEN KIND DAT WERKT OP Z’N EIGEN NIVEAU IS VEEL GELUKKIGER

Integratie
Onze leerlingen komen uit de stad.
We proberen de witte vlucht – het wegtrekken van leerlingen naar scholen buiten de stad – te keren. Utrecht is de eerste stad waar alle vo-scholen van de Inspectie van het Onderwijs minstens een voldoende hebben gekregen voor de kwaliteit van het onderwijs. (Fel:) Wij zijn gewoon een hartstikke goede school! Met een stad-imago, dat wil zeggen met ietwat vrijgevochten leerlingen van diverse komaf. Integratie mag buiten de schoolmuren door menigeen als problematisch worden beschouwd, hier op school lukt het wel!
Kansenschool
We putten juist kracht uit diversiteit. We leren van elkaar en proberen méér te zijn dan een gewone school. We zijn een inclusieve school, een kansenschool. Natuurlijk hebben wij óók weleens gedoe, maar niet meer of minder dan andere scholen in het land. Niet alleen zijn we een goede school, we willen ook laten zien dat je op verschillende, vooral leuke manieren kan leren en je talenten kunt ontdekken en ontwikkelen. Kort gezegd, je krijgt volop de kans om écht het beste uit jezelf te halen! Zo bieden we sinds dit schooljaar keuzewerktijd aan en gaat veel aandacht naar talentontwikkeling zoals muziek, expressie, drama, dichten, rappen, DJ, tekenen, etc. Of je jouw passie nog moet ontdekken of al hebt gevonden, wij proberen dat te integreren in het onderwijs én te honoreren met een certificaat.
Droom
Leren kiezen vinden we heel belangrijk. Het begint vaak met een droom. Een droom moet je nooit aan de kant schuiven met het idee ‘dat het toch niet lukt’. Wij gaan kijken wat de leerling nodig heeft om die droom te verwezenlijken. En het kan best zijn dat leerlingen gaandeweg zelf concessies moeten doen op basis van zijn / haar talenten, interesses en / of ervaringen. Bij ons krijgen ze de mogelijkheid om zo laat mogelijk te kiezen. Interesses kunnen immers nog veranderen en wellicht ontdekken we nog verborgen talenten! Op deze manier doe je recht aan het kind en aan de ‘v’ van vmbo. Wanneer een leerling Mobiliteit & Transport heeft gedaan en na vier jaar erachter komt dat hij/zij veel liever verder wil in de sector Zorg & Welzijn, dan is dat mogelijk en hebben we 100% voldaan aan waar wij voor staan.
Naast het bezoeken van onze reguliere open dag en informatieavonden kunnen basisschoolleerlingen een stage volgen op onze school. Ook mogen leerlingen en ouders altijd bellen voor het maken van een afspraak en een rondleiding door onze school.
Rondom techniek zijn er activiteiten zoals de ‘Week van de Techniek‘ en de OTIB-bus. Dat is een grote bus die is ingericht om leerlingen kennis te laten maken met o.a. de installatietechniek. Onder andere met dit soort activiteiten laten we zien dat het vmbo een fantastische vorm van onderwijs is.

LAAT HET KIND HET COMFORT OM LATER TE KIEZEN

Goud waard
Om de twee jaar is er een VMBO Bustoer die leerkrachten van groep 7 en 8 langs de vijf beroepsgerichte vmbo-scholen in Utrecht rijdt. We laten zien wat we doen en oud-leerlingen schuiven aan tafel met hun juf of meester van groep 7 en 8. Dat werkt. Leerkrachten zien de werkplaatsen en de praktijkleerplekken en krijgen zodoende beter zicht op de mogelijkheden van het vmbo-onderwijs. Het niveau dat we aanbieden is heel breed. We denken in kansen en laten de leerlingen zich op hun eigen niveau ontwikkelen. Zo kan het zijn dat een goede kaderleerling er weliswaar iets langer over doet; hij/zij maakt wel bewuste keuzes en heeft vaak een stevigere bagage dan menig mavoleerling. Wanneer deze goede kaderleerling dan via het mbo uitstroomt naar de arbeidsmarkt, is hij voor het bedrijfsleven goud waard!”
Interview in het blad ‘De Toekomst’: Globe put kracht uit diversiteit
Bekijk hier de nieuwsflits van juni 2017